همزمان با روز ادبیات کودک و نوجوان صورت گرفت؛
نمایش ظرفیتهای کانون گیلان در شبکه استانی باران
همزمان با روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، چهار برنامه زنده صدا و سیمای مرکز گیلان میزبان کارشناسان، مربیمسئول و عضو نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان شد.
بهگزارش روابط عمومی اداره کل کانون استان گیلان؛ هم زمان با ۱۸ تیر؛ روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، برنامههای «شبکه استانی باران» پذیرای کارشناسان، مربیمسئول و عضو نوجوان کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان گیلان بود.
این بهگزینی که با تکیه بر پیشینهی روشن کانون در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان و معرفی چهرههای برجسته به ایران و جهان صورتگرفت، با حضور حمیرا خدابنده، کارشناس مسئول آفرینشهای ادبی کانون استان گیلان در برنامه زنده« وارش» کلیدخورد،
شناخت دنیای ذهنی و زبانی کودکان و نوجوانان یک ضرورت
«وارش» که با محوریت فرهنگ و هنر روی آنتن میرود، میزبان چهرههای نامآشنایی دیگری چون: حسندولتآبادی، نویسنده، کارگردان و صاحبنظر عرصهی ادبیات کشور، محمدپُرحلم، معاون فرهنگی حوزه هنری گیلان و میرحامدکاسیپور، مدیرکارگاه سروش استان بود.
خدابنده در این برنامه، از دایره شمول ادبیات شفاهی و مکتوب سخنگفت و با تمرکز بر ادبیات کودک و نوجوان اظهارکرد: هنگامی که نگاه و مخاطبمان کودک و نوجوان است، هرآنچه که بتواند ذهن خلاق این نسل را درگیرکرده و از«جنس»، «زمان» و «زبان» مخاطب سخنبگوید، حوزه و گسترهی این ادبیات بهشمارمیرود.
کارشناسمسئول آفرینشهای ادبی کانون توضیحداد: رشد فکری و عاطفی و همچنین، هدایت هنرمندانه کودکان و نوجوانان، از اولویتهای فعالان و کنشگران این عرصهاست.
این شاعر و نویسنده درپاسخ بهپرسشی درارتباط با لزوم صیانت از پیشینهی ادبی کشور و متناسبسازی آن با خواستههای اینروزهای مخاطبان اظهارداشت: چنانچه بخواهیم به ادبیات کودک ونوجوان بپردازیم، نیازمند پشتوانههای فرهنگی و شناخت دنیای ذهنی و زبانی کودکان و نوجوانان امروز هستیم.
او درعینحال از دشواریهای قلمزدن درحوزه کودک و نوجوان سخنگفت و با «سهلو ممتنع» توصیفکردن نقشآفرینی در این عرصهی افزود: دنیای کودک و نوجوان مسیر باریکیاست که گذر از خطوط قرمز آن میتواند آسیبرسان باشد.
اشاره به ظرفیتهای گسترده گیلان در حوزه ادبیات کودک ونوجوان، ازدیگر موضوعهایی بود که مورد توجه خدابنده قرارگرفت و وی با نامبردن از شخصیتهایی چون: گلچینگیلانی، انوش نصر، سیروس طاهباز، کریم کشاورز و دیگران اظهارکرد: گیلان خاستگاه ادبیات کودک ونوجوان است و نقشی سازنده در بالندگی آن ایفامی کند.
وی در این میان به نقش و جایگاه کانون پرورش فکری و حرکتهای بنیادی آن در زمینه نشر کتاب، برپایی کارگاههای فرآیندمحور حضوری و برخط، برگزاری مهرواره و جشنوارههایی چون قصهگویی، نمایش و پویشکتابخوانی اشاره و تصریحکرد: این مهم با هدف شکلدهی به ساختارهای گفتاری و نوشتاری آیندهسازان، شکوفایی استعدادهای این نسل و پاسداشت زبان مادری صورتمیگیرد.
نویسنده کتاب «ادبیات کودک در گیلان» به فعالیتهای کارگاههای تخصصی و عمومی برخط در روزهای همهگیری ویروس کرونا نیز اشاره و تصریحکرد: «درکانون هیچچیز متوقف نمیشود و همچون رودِ زندگی، جاری است.»
نسل کودک و نوجوان نیازمند ایدههای خلاقانه و معرفی الگوهای مناسب
بههمین مناسبت، برنامه خانواده محور«خانه مهر» سیمای مرکز گیلان پذیرای سیده مریم حسینی، کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گیلان بود.
او در این برنامه که به صورت زنده از شبکه استانی باران پخششد، از زندهیاد، مهدیآذریزدی و جذابیت آثار این چهرهی ماندگار کشور سخنگفت و نامگذاری سالروز درگذشت وی را به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، حرکتی ارزشمند برای ارجگذاری به تلاشهای وی دانست.
حسینی در ادامه به تبیین ویژگیهای ظاهری و محتوایی کتابهای مناسب کودک و نوجوان پرداخت و ضمن معرفی تعدادی از کتابهای موجود در کتابخانههای کانون پرورش فکری اظهارکرد: مراکز این مجموعه، بستری مناسب برای کشف و پرورش استعدادهای فرزندان محسوبمیشود.
این فعال فرهنگی برهمین اساس، نقش پدرها و مادرها و مربیان در مأنوسسازی آیندهسازان با کتاب و فراهمسازی زمینهی کسب تجربههای ماندگار از سوی آنان را موردتاکید قرارداد و گفت: سرمایهگذاری بر روی این نسل، نیازمند ایدههای خلاقانه و معرفی الگوهای مناسب به آنان است.
اشاره به پیشینه، ظرفیتهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کشف و پرورش استعدادهای فکری و ذوقی کودکان و نوجوان، بسترسازی آن برای مدیریت روزهای کرونایی و ارایهی هم زمان فعالیتهای حضوری و برخط این مجموعه، بخشپایانی سخنان سیده مریم حسینی بود و وی در همین حال از مخاطبان برای مراجعه به نشانی اینترنتی gilan.kpf.ir و ثبتنام در کارگاههای تخصصی و عمومی کانون گیلان دعوتکرد.
فعالیتهای کانون بستری برای ارتقای توانمندی آیندهسازان
مریم حقدوست، مربیمسئول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کوچصفهان نیز در «رادیو ۱۰۰»، پیرامون جایگاه ادبیات در زندگی و آینده کودکان و نوجوانان سخنبهمیانآورد و نقش خانوادهها و مراکز فرهنگی هنری کانون را در این مسیر سازنده و اثربخش خواند.
معرفی کتابهای مناسب گروههای سنی کودک و نوجوان و اشاره به فعالیتهای حضوری و برخط کانون نیزاز دیگر موضوعهای مورد توجه حقدوست در برنامه «رادیو ۱۰۰» محسوبمیشد.
او درهمینحال کارگاههای آموزش مهارتهای زندگی و بیست و سومین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان را بستری مناسب برای ارتقای توانمندیهای کودکان و نوجوانان خواند و همراهی با فعالیتهای این مجموعه را ترسیمکننده آیندهای روشن برای ایران اسلامی دانست.
نقش مربیان کانون را در موفقیتهایم مهم و تاثیرگذار میدانم!
حضور« سعیدهابراهیمی»، عضو فعال و کوشای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گیلان در برنامه زنده «رادوار» شبکه استانی باران، از دیگر نقطههای روشن این پویش فرهنگی بود.
ابراهیمی که عضو مرکز فرهنگی هنری کوچصفهان است و از ۹ سالگی در این مجموعه فعالیت دارد، دربارهی نقش مربیان کانون، بهویژه خانمها «مریم حقدوست» و «فاطمه نصیر» در کشف و پرورش استعدادهای خود صحبتکرد و تشویق و هدایتهای دلسوزانه آنان را مهم و تاثیرگذار دانست.
این قصهگوی برگزیده و عضو کتابخوان کانون به فعالیتهایش درعرصهی نگارش متن و قصه نیز اشارهداشت و افزود: برنامههای متنوع مربیان و اجرای فعالیتهای نمایشی، تاثیربهسزایی در انتخاب مسیر و موفقیتهایم داشتهاست.
سخنان این عضو موفق کانون که با همراهی خانواده در «رادوار» حضوریافتهبود، با تایید مادرش، همراهبود و سهیلا احمدی با اشاره به موفقیتهای فرزندش گفت: دستیابی به این مهم، دستآورد تصمیم درست خانواده برای حضور سعیدهابراهیمی در کانون و هدایتهای مربیان این مجموعهی فرهنگی است.
گفتنیاست، مجید ایرانخواه، از مجریان برنامه تلویزیونی«رادوار» نیز از سالهای عضویت خود در کانون پرورش فکری شهرستان رودبار به نیکی یادکرد و نقش مربیان آن را در انتخاب مسیر زندگی و موفقیتهای شغلی خود غیرقابلانکارخواند.
شایانذکراست، بهمناسبت ۱۸ تیر؛ روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، ویژهبرنامههایی نیز به همت مربیان و اعضای مراکز فرهنگی هنری بر بستر فضای مجازی و درقالب کارگاههای عمومی برخط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گیلان برگزارشد.