تعریف مراکز کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان
مراکز فرهنگی هنری
عنوانی است برای مکان تعامل مربیان با مخاطبان کودک و نوجوان که قبل از انقلاب کتابخانه نامیده می شدند. در چنین مکانی علاوه بر ارائه خدمات کتابداری مانند فراهم سازی امکان مطالعه و امانت کتاب به مخاطبان ۷ الی ۱۸ ساله برنامه های لازم برای کشف و شکوفایی استعدادهای کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شده است. مراکز فرهنگی هنری بخش اصلی معاونت فرهنگی و در واقع بدنه اصلی کانون را در کشور تشکیل می دهد.
بخش های مراکز
سالن نمایش وسینما—سالن مطالعه کودک – سالن مطالعه نوجوان – مخزن کتاب – آسمان نما- آرشیو آثار- کارگاه های هنری ( سفال – نقاشی – کاردستی – نمایش خلاق ...)آبدار خانه – سرویس های بهداشتی و انبار ...
مرکز سیار روستایی
عنوان کتابخانههای است مخصوص روستاها و مناطقی که امکان دسترسی به مراکز ثابت پستی را ندارند این کتابخانه بخشی از اتاقک یک وسیله نقلیه است که توسط مربی مربوطه به روستاها برده می شود و برای کودکان و نوجوانان مستقر در روستا کتاب رسانی و دیگر خدمات فرهنگی هنری ارائه میدهند.
مرکزسیار شهری
عنوان کتابخانه ای است مجهز به یک مربی مسئول فرهنگی راننده و ماشینی که داخل آن برای قرار گرفتن قفسه های کتاب مناسب سازی شده است این کتابخانه با استقرار در مناطق حاشیه شرکت به کتابخانه های ثابت دسترسی ندارند خدمات مورد نظر کانون را ارائه می کند.
مرکز فراگیر
عنوان آن دسته از مراکزی است که به لحاظ شرایط ساختمانی علاوه بر ارائه خدمات به اعضای عادی اعضای با نیازهای ویژه را نیز تحت پوشش قرار میدهد اعضای کم بینا، نابینا، کم شنوا، ناشنوا و ناتوان های جسمی و حرکتی در این مراکز حضور پیدا کرده و در کنار سایر اعضا از خدمات کانون بهرهمند میشوند .